Ny bok - PISTOLEN. Recension.




Brottstycken av denna historia ÄR trots allt faktiskt sann! Eller iallafall vissa beståndsdelar, som är verkliga, är invävd i en underhållande historia om en sann pistols väg genom tid och rymd. Det är ingen deckare utan en berättelse med inslag av tidstypiska företeelser av idag. Men pistolens dramatiska resa började under 2-a väldskriget!
Det finns komiskt underfundiga personbeskrivningar på ett typiskt Kaj-Bernhard-Genellskt (G) sätt, som dock under ytan har en mer allvarlig grund i personernas ofta utsatta situation. Persongalleriet består mest av människor som befinner sig i samhällets sociala och ekonomiska periferi. Fattiga, vilsna, giriga, goda, onda, kämpande, sökande människor, en del välfungerande emedan andra har psykiska problem av varierande grad.

G hanterar uppbyggandet av historien på ett av de klassiska sätten, dvs genom att börja bygga upp olika trådar där människor och miljöer beskrivs mer eller mindre ingåede på ett ofta både psykologiskt och filosofiskt sätt. Ämnen som G är väl insatt i. Efter hand vävs människornas öden samman alltmer på ofta överraskande sätt. Ett av Gs grundpelare, ironien, färgar ofta texten, samt även humorn. Språket är fylligt, med många lärda instick med hänvisningar till både klassiska författare, filosofer och kompositörer. Det finns även gott om beskrivningar av göteborgska gator och hus. Händelsernas centrum är placerat i Johanneberg.
När jag läste boken tyckte jag mig se både platser och människor som i en film. En skön känsla av sakta och ingående uppbyggande av en historia med överraskande vändningar så som man får i en feel-goodfilm.
Jag blev definitivt underhållen och berörd av denna historia som Kaj skriver i Pistolen.

Kommentarer

Populära inlägg