Tavelstölden av Kaj Bernhard Genell. - Recension. Mycket bra!

Om man som jag gillar böcker där historien byggs upp lite långsamt och persongalleriet och miljön målas upp rätt noggrant, så att man verkligen träder in i den världen, så finner man snart sin intresseväckande stig in i denna fiktiva värld i Göteborgsmiljö.
Huvudpersonerna är inte stadens flashiga eller högutbildade elit, utan tvärtom mer av livet tilltuffsade och pinade individer i samhällets relativa utkanter. Edward Tegelkrona är huvudpersonen och han bor i Johanneberg. Han blir inblandad i ett märkligt och spännande äventyr som denna bok handlar om.

Humor, spänning, ironi och drama med överraskande vändningar, samt små instick av Kaj B Genells rika bildning, både allmänt och gällande filosofi, litteratur och musik, skapar en verkligt underhållande berättelse.
Just Kaj B Genells förmåga att kvickt, syftande på små snabba och dessutom underfundigt roliga, kommentarer, flika in små sidostick, gör hans berättande intressant och roligt, samt måleriskt. Man känner doften och förnimmer ljuset i de rum han beskriver. Jag finner mig ofta ha ett leende på läpparna när jag läser och ibland skrattar jag överraskat rakt ut! Men också förstår man, förfäras och känner även den trötthet, desperation och de förvirrade tankegångar, som vissa av personerna utstrålar och ger uttryck för på olika sätt.
De roliga och komiska kommentarerna eller beskrivningarna, är ofta färgade av ironiens "ädla" konst. Kaj B Genells första bok utgiven av förlaget Korpen berörde ju detta ämne och heter "Ironi och existens".
Handlingen i Tavelstölden är välfungerande med sina olika händelsetrådar, innehållande berättelsens olika aktörer. Boken är både spännande och berörande.




Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg